Blog

2015 július 08.

Hatékonyabb a fejlesztés? Hatékonyabb az adatkezelés? – kérdezem fejlesztőinktől.

A hatékony szoftverfejlesztés a végfelhasználó számára, akár, teljesen érdektelen folyamat is lehet.

De ez a hatékonyság mégiscsak a rendszerek használóinak javára szolgál, ami minimum abban mutatkozik meg, hogy a megrendelt fejlesztések, módosítások rövid idő alatt megtörténnek.

Száraz, unalmas, sokszor érthetetlen dolgok történnek a szoftverek fejlesztése során, ez nem nagyon érdekli a végfelhasználókat. Az ő szemük előtt más prioritások vannak, pl. a gyorsaság (ez a hatékonyság egyik mérőszáma is lehet), valamint a gyorsan, tehát
hatékonyan előállított szoftver hibátlan működése. Ha előfordulnak is hibák, azokat szintén gyorsan kell tudni orvosolni.

Az már csak hab a tortán, hogy a hatékonyan használható fejlesztőeszközök a szoftvergyártók számára is hasznosak, hiszen rövidebb idő alatt több felhasználói igényt lehet kielégíteni, ezzel az elvégzett munka mennyisége növelhető, ami, jó esetben, a bevétel növekedésével is jár(hat), végfelhasználói oldalról pedig a rövidebb fejlesztés a ráfordított élőmunka mennyiségének csökkenésével a bekerülési költség mérséklését, tehát kedvezőbb licencdíjakat generál az egyedi áruforgalmi bonyolítás programok kialakításkor.

A hatékony adatkezelés van leginkább elrejtve az ügyfeleink elől. A gép előtt ülő irodai, vagy akár nem irodai dolgozó csak azt szeretné, hogy a kért információ minél gyorsabban és lehetőleg hiba nélkül a rendelkezésére álljon!

Erre a folyamatra van a legkevesebb rálátása a szoftverek használóinak. De ezek az adatkezelő műveletek legalább olyan fontosak, mint a szoftver egyéb (pl. felhasználóbarát) működése.

Itt a gyorsaság a legfontosabb.

Sokszor még a szoftverfejlesztők előtt is fekete dobozként működnek az adatkezelő szoftver-részek. Ezeket jellemzően az operációs rendszerek fejlesztői biztosítják, esetünkben a Microsoft.
Adatokat kérünk, adatokat kapunk. A két végponti művelet (adatok kérése, adatok kinyerése) közben lezajlott folyamatok nem is érdekesek nekünk. Ha valóban azt kapjuk, amit kértünk és mindezt hiba nélkül, akkor jól dolgozik a "fekete doboz".

Minden szoftverfejlesztő ilyen hatékony, jól működő, a felhasználó számára fekete dobozként funkcionáló rendszereket készít. Minél nagyobb ez a hatékonyság, annál elégedettebb lehet mind a végfelhasználó, mind a fejlesztő.

...ez a kulcsa egy hosszú távú együttműködésnek, amire jellemzően mindkét fél - megrendelő/ügyfél és a fejlesztő - vágyik. S ha a vágyak teljesülnek...comments powered by Disqus